Ook op zoek naar zoiets?

Voedselverspilling Workshop
Workshops
Voedselverspilling workshop
Voor duurzame oplossingen moet je buiten kaders kunnen kijken. Een gewoonte is lastig te doorbreken, tenzij je nieuwe inzichten krijgt, en merkt dat je conventies als een keurslijf van je af kan schudden.
En waar ander te beginnen dan bij jonge studenten? De Utrechte Introductie Tijd vroeg mij om tijdens hun Innovatiefestival een doorlopende clinic te verzorgen, waar ik à la Nigella Lawson een kookshow mocht geven. Hoe leuk! Ik bedacht 3 basisrecepten: soep, tapenade, en broodtaart (hartig of zoet) Dit zijn immers de perfecte 'invul'-concepten: Soep kan je van alles maken. Letterlijk alles. Leuk was het, om de studenten uit te dagen en ze dingen laten bedenken waar je geen soep van kan maken. "Rijst?" "Kan ook!"
Tapenade is een van oorsprong Italiaanse saus van olijven en kappertjes. Nu zal menige nonna zich omdraaien in haar graf, maar ik ben zo vrij geweest om het concept te veranderen in: 'alles wat je nog in je koelkast hebt staan, en wat je tegelijk in je mond wilt stoppen. Enig idee over je eigen smaak is hierbij dus wel gewenst. Bijvoorbeeld een stuk oude kaas, met een zielig zakje rucola, en je had nog een gekookte aardappel liggen?- hup, in de blender of gewoon kapot hakken met een mes. Beetje olijfolie erbij, klaar is kees!
Dan de derde: Broodtaart. Oud brood heeft iedereen wel eens, en eieren zijn ook vaak voorhanden. Scheur het in stukken, mix met de eieren en voila: je basis. Gooi hier die wegglibberende handperen van vorige week in, of die jam die je al 3 jaar hebt staan. Of: de broccoli van de vorige dag, met een handje feta. Een kind kan de was doen.
Het valt niet mee om naar alcohol riekende jonge geesten met slaaptekort enthousiast te maken, maar met een geurige bak aardapel-knoflook soep kon ik ze toch even laten vergeten dat ze liever nog in de kroeg waren. En misschien hebben ze stiekem wel iets geleerd ;) Hier een artikel van de HU over het evenement: InnovatieFestival Artikel